Прозрачен слънчев колектор - добре дошли в бъдещето

източник gorichka.bg

Загрозяват ли слънчевите колектори сградите, на които са поставени ? Присъединяваме се към мнението на нашите партньори от gorichka,  че това е съвсем минимален дефект, дори ни доставя удоволствие да видим селска къща или бунгало край морето със слънчев панел на покрива. 

фотограф Йиму Жао

Малък екип от Мичиганския държавен университет е създал нов тип соларен колектор, чието основно преимущество е, че е прозрачен. Без съмнение става въпрос за една от набиращите скорост нанотехнологии – Ричард Лунт, професор в университета и един от членовете на Задругата на Прозрачния Колектор, открехва леко вратата към принципа на действие на този чудесен артефакт:

“Колекторът използва органични молекули, разработени от моя екип, които абсорбират специфични невидими слънчеви лъчи. Можем да настроим тези материали така че те да хващат само ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, а след това да светят на друга дължина на вълната.”

Честно казано тези инфра и ултра дължини много-много не ги разбираме. Това, което става ясно обаче, е, че с прозрачните колектори може да се обзаведе цял небостъргач и прозорците му, вместо да служат единствено за това офисните служители да зяпат през тях в редките минути, в които не са в социалните мрежи, ще имат и допълнителна функция – да произвеждат енергия. А по този начин и най-критичното око няма да може да възроптае срещу загрозяващи фасадата високотехнологични приспособления.

Прочетете по-подробно тук


Последвайте ЕкоДизайн Прет-А-Порте в социалните мрежи
или се абонирайте са нашия бюлетин