Solar Impulse 2 стана първият соларен самолет обиколил света

източник dnevnik.bg

"Бъдещето е чисто. Бъдещето сте вие. Бъдещето е сега. Нека го развием", обяви пилотът на Solar Impulse 2 Бертранд Пикард след кацането в Абу Даби.

Solar Impulse 2 стана първият в историята самолет захранван изцяло от слънчева енергия, който обикаля света. Рано тази сутрин самолетът се приземи в Абу Даби, откъдето тръгна на своята околосветска обиколка на 9-ти март миналата година, съобщава БиБиСи. Последната част от пътуването беше между Кайро и Абу Даби. Общо пътешествието беше разделено на 17 етапа през 4 континента, три морета и два океана.

Solar Impluse 2 постигна не един и два исторически успеха. Най-дългият етап от пътуването беше между Нагоя, Япония и Хавай. То беше с дължина 5545 км., които самолетът прелетя за почти 118 часа. Тогава самолетът беше пилотиран от Андре Боршберг, който постави и световен рекорд за най-продължителният самостоятелен полет. Първоначалната цел на Боршберг и Пикард, които са пилоти и организатори на проекта, беше да завършат околосветското пътешествие в рамките на миналата година. Самолетът обаче не е достатъчно бърз и се наложи да изчаква по-дълго за подходящи метеорологични условия.

Solar Impulse 2 има размах на крилете, който е с няколко метра по-голям от този на Boeing 747. Въпреки това тежи едва 2.3 тона, като крилете му са покрити със 17 хил. соларни панела. Той се задвижва от 4 витлови електрически мотора, като средната му скорост е едва 70 км/ч. Това прави всеки полет доста дълъг, като през цялото време пилотите трябва да носят кислородни маски. Освен това могат да спят не повече от 20 минути без прекъсване,

Основната цел на Solar Impluse 2 е да покаже предимствата на възобновяемата енергия. "Работя 15 години, за да направя тази демонстрация на технологиите. Сега искам да се възползвам от нея и да създадем световен съвет за чисти технологии. Това ще позволи на експертите да съветват правителствата и големите корпорации, кои технологии да се използват, за да се борим с климатичните промени и да защитим околната среда", коментира Пикард пред в. Guardian.









Последвайте ЕкоДизайн Прет-А-Порте в социалните мрежи
или се абонирайте са нашия бюлетин